Marvbensuppe og helhedorienteret hjælp til selvhjælp

Ud over årstiden er der andre grunde til, at jeg har sat netop miltens energi i fokus de sidste nyhedsmails. Som nævnt i en tidligere nyhedsmail, hører miltens energi til jordens element og dens verdenshjørne til centrum. Dette betyder at miltenergien har et stort behov for at være groundet og i kontakt med centrum af kroppen for at være i balance. Dette kan både vise sig ved at en ubalance kan fremkalde en følelse af at miste jordforbindelse, kontankten til egn krop, følelser og behov, men det betyder også at ydre omstændigheder, der kræver vores opmærksomhed, kan være med til at bringe milten i ubalance.

Lad mig komme med et eksempel.

I det samfund vi lever i, er dét der er i allerhøjest kurs vores opmærksomhed, fx via socialemedier, nyhedsstrømme eller algoritmer der tricker os til at blive hængende. Vi kører i et meget højt tempo, bliver målt og vejet ud fra vores præstationer, stresssymptomer er noget af det mest almindelige og man kan måske endda sige, at det har lykkes os at få kreeret et samfund, som ingen af os rigtig kan tåle at leve i. Ligeledes kan gamle tanke- og handlemønstre være med til at trække os væk fra egne behov og følelser.

Den kropslige og følelsesmæssige konsekvens (og store konsekvens for miltenergien) kan være, at vi får svært ved at mærke egne behov og i det hele taget mister kontakten til egne følelser (vores centrum). Dette kan virke forstærkende på mange af de andre symptomer en miltenergi i ubalance kan give (det kan du læse om her).

For at lære at navigere hensigtsmæssigt i dette verdens virvar og holde din krop i balance, kræver det måske først og fremmest at du bruger noget tid på at gøre dig klart hvad der er vigtig for dig, hvordan du gerne vil have det og hvad der skal til. Gå på opdagelse i det selv eller find en dygtig coach eller terapeut der kan gå på opdagelse med dig og vælg så nogle af de ting til, der styrker følelsen af at kunne mærke dine behov, dine grænser og dine værdier – og dermed også styrker din miltenergi.

Her er nogle eksempler på hvordan du kan gøre dette.

 • Ryd op i gamle tankemønstre der trækker dig ud af dit centrum – fx pleasermønstre, offerroller, “jeg er ikke god nok” osv. Du kan evt. kigge med hos Signe Neslein, der er den skarpeste jeg kender, indefor netop dét.
 • Skift skærmtid ud med en lang gåtur
 • Prioter at være sammen med mennesker hvor du kan være dig selv 100%
 • Mediter, gerne 20 min. om dagen
 • Spis lokalt og efter årstiden
 • Undgå stimulanser som kaffe og sukker (se den fulde liste via linket herunder)
 • Vælg miltstyrkende fødevare og retter (se liste og eksempler her og her)

Vil du gerne styrke dit system hele vejen rundt og blive skarpere på hvordan du kan anvende denne tankegang til at hjælpe dig selv i forskellige situationer, så hold øje med næste nyhedsbrev, hvor du kan tilmelde dig mit online JUMPSTART forløb i januar.

 

Marvbensuppe
 • Ca.1 kg. Okse- eller kalve marvben
 • 1 stort løg
 • 2 fed hvidløg
 • 2 gulerødder
 • 1 stor persillerod
 • 2 stænger bladselleri
 • ½ dåse flåede tomater
 • 2-4 laurbærblade
 • En stor tot frisk timian
 • 1 tsk. paprika
 • En håndfuld frisk bredbladet persille
 • 1½ liter vand
 • Salt, peber (evt. hele peberkorn)

Kog okseben i 1½ liter vand (sørg for at benene er dækket), med laurbærblade, timian og 5-7 hele peberkorn. Kog op og skru ned, til det simrekoger under låg. Skum af efter behov og lad simre i 1-5 timer, alt efter hvor meget tid du har – dog minimum 1 time.  Tag benene op, køl lidt af, skrab marven ud og kom marven tilbage i gryden. Snit grøntsagerne lidt groft og kom i gryden med paprika, frisk persille og de flåede tomater. Lad simre til grøntsagerne er møre – ca. 20.min.  Fisk laurbærbladene op og blend derefter suppen glat og smag til med salt og evt. citron.
Ps. Jeg køber mine marvben hos min lokale halal slagter og får ham til at skære dem igennem på langs, så er det nemmere at få marven ud ?

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.