Sensommer energi og gulerod, butternut og kokossuppe

Sensommer energi og gulerod, butternut og kokossuppe.

Mavens og miltens energi hører til sensommeren. De to organer er partnere eller tvillinger om man vil. De er afhængige af hinanden, hjælper og støtter hinanden hvis den ene er belastet, og kan samtidig være som umulige søskende der tager fra hinanden og slår hinanden i hovedet.

Mavens og miltens energi hører til sensommeren, hvilket betyder at der på denne årstid er særlig god mulighed for at hele og styrke miltens energi. Det er en årstid hvor vi naturligt begynder at vende os mere indad, hvilket også giver anledning til mere stilhed, reflektion og forberedelse på, at vi i vinteren lukke os mere inde og putter os. Miltens “verdenshjørne” er, ifølge kineserne, centrum, hvilket både bliver repræsenteret i en meget konkret form, som jordens centrum, der er med til at få os til at søge nedad og give os en følelse af grounding – men det gælder også vores eget centrum med kontakt til solar plexus og indadvendthed.

Miltens balance er særlig udfordret af den måde vi lever på i vesten, både kostmæssigt, socialt og arbejdsmæssigt og har ofte brug for lidt ekstra opmærksomhed og omsorg for at forblive i balance.

Nogle af miltens opgaver er bl.a. at sørge for at vores fordøjelse fungerer, at alt bliver holdt ”på plads” i kroppen, dvs. væske i lymfe (fx ødemer i ben), blod i åre (så vi ikke får blåmærker af ingenting), tanker i ro, fokus og at vi kan omsætte det vi spiser til energi, som vi kan bruge i alle kroppens processer.

Er miltenergien i balance vil vi føle os

 • Groundet
 • Fokuserede
 • I ro
 • Tilstede i vores krop
 • Åbne og imødekommende
 • Afbalanceret i vores energiniveau
Er miltenergien i ubalance vil vi
 • Have trang til sukker
 • Føle uro i krop og tanker
 • Have dårlig kropsfornemmelse og kontakt
 • Være overbekymrede
 • Føle os trætte og energiforladte
 • Have tendens til depression og tungsind
 • Have tendens til at tage på
 • Have fordøjelses problemer og være oppustet
 • Have tendens til let at få blåmærker
 • Have tendens til væske i kroppen
 Du kan styrke milten ved at
 • Spise tilberedt, dampet og fermenteret mad og undgå for mange rå grøntsager
 • Undgå overspisning og ikke spise efter kl.18
 • At sørge for den gode stemning omkring måltidet
 • Undgå kolde fødder
 • Skære ned på stimulanser som kaffe og alkohol
 • Undgå sukker, mølkeprodukter og hurtige kulhydrater
 • Styrke din krop med træning der passer til dig

Særligt den rette nærende kost har betydning for din miltenergi og denne gang får du en opskrift på en suppe, der vil styrke og nære lige præcis dét. Spis den gerne omkring kl.17 og giv så din krop en pause fra mad, end til næste morgen. Du kan evt. supplere din aften med fx denne the.

Gulerod, butternut og kokossuppe
Tid: 30-40 min.
 • 1 løg
 • 1-2 fed hvidløg
 • 5-7 cm ingefær
 • 3-4 gulerødder
 • 10 cm. Butternut squash (svarende cirka til spidsen)
 • 1 dl. røde linser
 • 1 dåse flåede tomater
 • 1 stor tsk. gurkemeje
 • ½ tsk. kanel
 • 1 tsk. god kvalitet grøntsags bouillon
 • 1 spsk. kokosolie
 • ½ dåse kokosmælk (ikke light)
 • Saft fra ½ lime
 • Salt/peber og evt. cayenne peber
 • En håndfuld frisk koriander
 • En spsk. creme fraiche (evt. vegansk)
Sauter løg, ingefær og hvidløg i kokosolie til løgene er klare. Tilsæt gurkemeje, kanel, bouillon og evt. cayennepeber. Skær gulerødder og butternut squash i tern, skyl linserne og kom det hele, plus de flåede tomater, i gryden og dæk med vand. Lad det simre ved lav varme til gulerødder, butternut squash og linser er møre (ca. 15-20 min). Blend det hele glat, kom det tilbage i gryden med kokosmælk (og evt. vand til konsistensen er som du ønsker den) og smag til med salt, peber og limesaft.
Server med en spsk. creme fraiche og frisk koriander på toppen.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.