Styrk din milt energi i sensommeren

Sensommeren er mavens og miltens tid. De to organer er partnere eller tvillinger om man vil. De er afhængige af hinanden, hjælper og støtter hinanden hvis den ene er belastet og kan samtidig være som umulige søskende der tager fra hinanden og slår hinanden i hovedet. Mavens og miltens element er jord, der repræsenterer alt hvad der er i centrum, på flere niveauer – startende med vores planet, der er hele vores eksistensgrundlag, men selvfølgelig også i os selv. Særligt miltens energetiske balance er vigtig ift. om vi føler os centreret. Samtidig er miltens balance også særligt udfordret af den måde vi lever på i vesten, både kostmæssigt, socialt og arbejdsmæssigt.

Nogle af miltens opgaver er bl.a. at sørge for at vores fordøjelse fungerer, at alt bliver holdt ”på plads” i kroppen, dvs. væske i lymfe, blod i åre, foster i livmoder (så man ikke aborterer) osv. og vigtigst af alt, at omsætte det vi spiser til energi og sørge for at den bliver sendt videre ud i kroppen, hvor vi skal bruge den.

Er miltens energi balanceret vil vi føle os

 • Groundet
 • Fokuseret
 • Reflekterede
 • I ro
 • Til stede i vores krop
 • Åbne og imødekommende
 • Afbalanceret i vores energiniveau

Er milt i ubalance vil vi

 • Have trang til sukker
 • Føle uro i krop og tanker
 • Have dårlig krops fornemmelse og kontakt
 • Være overbekymrede
 • Føle os trætte og energiforladte
 • Have tendens til depression
 • Have tendens til at tage på
 • Have fordøjelses problemer og være oppustet
 • Have tendens til let at få blåmærker
 • Have tendens til væske i kroppen

Du kan styrke milten ved at

 • Spise tilberedt, dampet og fermenteret mad og undgå for mange rå grøntsager
 • Undgå overspisning og ikke spise efter kl.18
 • At sørge for den gode stemning omkring måltidet
 • Undgå at få kolde fødder i pre efteråret
 • Skære ned på stimulanser som kaffe og alkohol
 • Undgå sukker og hurtige kulhydrater
 • Styrke din krop med træning der passer til dig

Da sensommeren, som sagt, er mavens og miltens årstid, kan vi have fordel af at give milten energi lidt ekstra opmærksomhed på dette tidspunkt. Dette kan du gøre både ved at styrke den med ovenstående og ved at benytte dig af den mere indadvendte energi, det tidspunkt på året bringer med sig. Sensommeren er et fantastisk tidspunkt at stoppe op og reflektere, få kigget på ting i livet som trænger til oprydning eller bare til at forberede dig på at vinteren kommer.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.