Stresset? Her får du en øvelse til at danne dig et overblik

Hvorfor er så mange stressede? Det er efterhånden så slidt et ord, at det nærmest er ved at miste sin kraft. Hvad vil det sige at være stresset? Hvad udløser det? Hvordan føles det? Og hvad kan jeg gøre når jeg først er ramt?

Jeg har rigtig mange i behandling der kæmper med angst, uro i både krop og hoved, depression, tankemylder, tunghed, søvnløshed, gentagende infektioner, ”uforklarlige” smerter osv. –  sagen med stress er, at symptomerne kan stikke i alle retninger og sjældent kan løses ved at ændre på én ting.

For de fleste vil der være en udløsende faktor, der fungerer som den berømte sidste dråbe. Årsagen, eller årsagerne, skal tit findes flere steder, derfor kræver det at man får dannet sig et overblik over sin stress situation.

For at få et overblik kan du prøve at lave denne lille øvelse med dig selv.

Forstå at du kun har ét batteri. Man kan også forklare det som den energi, der skal give dig krudt til alt hvad du foretager dig – f.eks. motion, arbejde, tankeprocesser, fordøjelse af din mad, den middag du skal arrangere, børn der skal hentes og afleveres osv.

­­­­­­­­For at alt kan lade sig gøre, uden at du vælter med stress, skal der selvfølgelig være balance i tingene. Dvs. batteriet skal også oplades. Det kan f.eks. være en gåtur i skoven, når du er sammen med mennesker du godt kan lide, sund og nærende mad, motion i de rette mængder og i den rette form, en tur i sauna eller noget andet. Hvad der gør dig glad og hvad der kan oplade dit batteri ved du.

Start med at finde et sted hvor der er ro og giv dig god tid. Det kan godt tage lidt tid at komme i tanke om småtingene og du kan altid gå tilbage og skrive mere på.

Du må godt være meget specifik, på den måde forstået at sociale relationer måske ikke er nok beskrivelse. Måske er din relation til Peter meget givende, mens din relation til Thomas er meget drænende. Giv dem hver deres bobbel.

Sæt pile der indikerer om det er en bobbel der giver eller tager energi fra dit batteri.

Jeg har herunder lavet et ekspempel på hvordan det kunne se ud (dog uden at have sat pilene). Udfyld dine bobler med det du har i sit liv, af både givende og drænene elementer.

Lad være med at vurdere det du har lavet, før du føler du har fået det hele med.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.