Klar til vinteren

I denne del af verden er vi godt udfordret på lys og har et øget behov for D-vitamin tilskud, da vi ikke får sollys så frygtelig mange måneder om året. D- vitamin får vi hovedsalig via solen, der gør at vi selv danner det i huden, men også i mindre mængder fra kød, fisk, æg og mælkeprodukter. Er vores depoter helt fyldt op efter en god sommer, har vi stadig kun nok til 3 md. hvilket vil sige at et tilskud er nødvendigt fra i hvert fald august-maj.

D-vitamin er et af de vitaminer der har indvirkning på flest funktioner i vores system. Nogle af de vigtigste funktioner er:

 • Vores immunforsvar. Man kan langt hen ad vejen forklare de store influenzaepidemier med D-vitaminmangel. Ud fra mange studier ses at vi bl.a. selv producerer antibiotika, når der er nok D-vitamin til stede i huden, hvilket også nedsætter risikoen for luftvejsinfektioner betydeligt.
 • Vores knoglesundhed. D-vitamin har stor betydning for vores knogle sundhed og for forebyggelse af knogleskørhed. Som regel er det kun kalk der bliver fremhævet, når der tales om knogleskørhed, men D-vitamin, magnesium og K2 vitamin er lige så vigtige vitaminer/mineraler, da de er med til at binde kalken i knoglerne og sikre optagelsen af kalk fra tyndtarmen.
 • Forebyggelse af kræft. Det er i flere studier påvist, at der er en direkte sammenhæng mellem risikoen for bl.a. prostata-, bryst-, og tarm kræft og D-vitaminmangel. Et finsk studie påviste således bl.a. en øget risiko på 70% for mænd over 52 år og 250% for mænd under 52 år, for udvikling af prostata kræft ved D-vitaminmangel.

Et godt D-vitamin tilskud skal ligge på ca.50 mcg dgl. og gerne ligge i en olie kapsel, da det er et fedtopløseligt vitamin, der derfor nemmest optages sammen med fedt. Du kan få tjekket dit D-vitamin niveau hos lægen.

Udover regulære mangelsymptomer er vi, i denne sæson også påvirket af både fugt, kulde og vind, hvilket har stor indflydelse på de organer der er ansvarshavende, når vi rammes af forkølelse og influenza. Energiflowet i kroppen er i høj grad påvirkeligt af omstændighederne omkring os og taler vi om immunforsvar, influenza og forkølelser vil du af flere grunde være mest udsat nu. Har du tendens til forkølelser og influenza kan du, ud over at være opmærksom på at du får nok D-vitamin, bl.a. styrke dit system ved:

 • At holde dig varm, specielt fødder og nakke er meget modtagelige for kulde og vind.
 • Spis gerne tilberedt mad som supper, sammenkogte retter, dhal og lign. Spis gerne dine grøntsager tilberedt eller fermenteret og spis generelt efter årstiden.
 • Sørg for at få lys i øjnene når solen er fremme.
 • Gå i almindelig eller infrarød sauna og bliv varmet igennem.
 • Drik gerne urtethe der styrker og varmer.
 • Spar på, eller undgå, sukker og mælkeprodukter.

Herunder får du en opskrift på en the du kan lave i større mængder og også drikke afkølet. Den varmer dig op indefra, styrker generelt dit system og virker antiinflammatorisk. Har du tendens til ”vinter gigt” i fingre, knæ osv. er denne the genial. Lav en koncentreret udgave og drik ½ liter dgl. Den kan sagtens tåle at stå i gryden under låg og blive genopvarmet.

 

Gurkemeje/ingefær the

 • 1 liter vand
 • En lille håndflade frisk gurkemeje rod
 • 4-5 cm frisk ingefær
 • 2-3 nelliker
 • 4-5 hele kardemomme eller ½ tsk. stødt
 • 1 stang kanel
 • 3-4 sorte peberkorn
 • 1 stjerne anis

 

Skær ingefær og gurkemeje i forholds tynde skiver og kog op sammen med de andre krydderier. Lad det simre i 20-30 min. Drik evt. med mandelmælk eller anden plantemælk.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.