Godt at vide om knogleskørhed

Danmark er sammen med Norge, de lande i verden med højest forekomst af knogleskørhed. Dette er der flere årsager til.

Vi lever på nogle brede grader, hvor vi ikke får så meget sol, at vi får dækket vores D-vitamin behov, vi har udviklet en levevis der er fuld af stress, dårlige kostvaner og for lidt motion.Det er med til at nedbryde vores knogler og så får vi ikke nok af de fødevarer der er med til at styrke vores knoglevæv. Derudover har man defineret visse kriterier der biologisk gør os mere disponible for knogleskørhed. Er man kvinde, lyshåret, af hvid afstamning, undervægtig og har arvelige anlæg, er man mere disponeret og dette er selvfølgelig vigtigt at tage med i den samlede betragtning når man kigger på forebyggelse eller behandling af knogleskørhed. Det er dog kun 10-20% der ligger i genetikken, 80-90% kan vi selv ændre via vores livsstil.

Her er en kort oversigt over hvor du selv kan sætte ind:
Knogle opbyggere                                                                         – Grønne grøntsager– Nødder, frø og mandler

– Bælgfrugter

– Soyaprodukter

– Fuldkorn

– Daglig/jævnlig motion med vægt på knogler, dvs. at f.eks. svømning ikke nok i denne sammenhæng.

– Et passende protein indtag fra lyst kød, fisk og vegetariske proteiner.

 Knogle nedbrydere
Kaffe/sort the– Stort sukker indtag

– Hvidt mel

– Forarbejdede fødevare som færdig retter og fast food

– Stort indtag af rødt kød

– Rygning

En stillesiddende hverdag med manglende motion

Knogler består af mange andre mineraler end Calcium og optagelsen af Calcium afhænger af mange andre vitaminer og mineraler. Vi lever i et land der står på et kalk brud og de grøntsager der dyrkes her, samt vores vand, har generelt et højt indhold af kalk. Tilgengæld har vi dyrket vores jord så meget gennem de sidste 100 år, at forekomsten af de mere ”skrøbelige” mineraler er alt for lille i forhold til vores naturlige behov og for opretholdelse af balance i vores kost. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på hvad man får af vitaminer og mineraler i sin daglige kost og tilføje kosttilskud ud fra det.

Nogle af de vigtige vitaminer og mineraler ved behandling og forebyggelse:
D-vitamin. Optimal daglig tilførsel diskuteres meget i øjeblikket, da noget tyder på at vores behov kan ligge op til 10 gange højere end hvad sundhedsstyrelsen anbefaler pt. Men i hele vinter halvåret kan der rolig tages op til 50 mcg dagligt.Magnesium. Forholdet mellem Kalk og Magnesium er tæt og skal gerne være 2:1 for at Kalken optages optimalt. Vælg altid den organiske form, da den er nemmere at optage.En multi vitamin og mineral med K-vitamin. Dog er den vigtigste kilde til K-vitamin stadig de grønne grøntsager.

C-vitamin. Specielt ved stress.

En vigtig faktor omkring knogleskørhed er vores hormon balance. Generelt afkalker kvinder hurtigere end mænd og efter menopausen sættes hastigheden yderligere op pga. ophør i østrogen produktion. Dette betyder dog ikke at mænd ikke får Osteoporose, men blot at kvinder er i højere risikogruppe og derfor bør være ekstra opmærksomme. Den bedste beskyttelse er altid at få fyldt så godt op i knoglebanken som muligt inden afkalkningen for alvor sætter ind og det siger sig selv, at dem der har mere på knoglekontoen er længere tid om at komme i underskud.

Som det fremgår af det ovenstående er der mange faktorer der spiller ind omkring Osteoporose og er man arveligt eller livsstilsmæssigt betinget, eller har man allerede fået diagnosen, er det altid en god idé at få en kostvejleder eller ernæringsterapeut til at gå ens vaner igennem for at få den bedst mulige hjælp eller forebyggelse.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.